lauantai 1. elokuuta 2009

Naisten ei pitäisi mennä armeijaan, MOT

Varusmiehille sakkoja naisjohtajien kunnianloukkauksesta
24.06.2009 07:56
Niko Ruotsalainen

Kajaanin käräjäoikeus on tuominnut 11 Kainuun prikaatissa palvellutta varusmiestä sakkoihin viime kesänä sattuneesta kunnianloukkausjupakasta.

Varusmiehet olivat kirjoitelleet halventavia ja nöyryyttäviä tekstejä heidän kanssaan palvelleista naisjohtajista tarkoitusta varten laadittuun vihkoon. Vihkossa olleet tekstit käsittelivät kahdeksaa varusmiesjohtajanaista. Vihko luovutettiin naisille ennen heidän kotiutumistaan viime heinäkuussa.

Vihkoon kirjoittaneista varusmiehistä kymmenen tuomittiin kunnianloukkauksesta ja sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä. Yksi selvisi tuomiolla sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä. Päiväsakkojen suuruudet vaihtelevat 90 – 270 euron välillä. Osa tuomittiin lisäksi maksamaan korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Matti Pesosen mukaan Kainuun prikaatissa on ryhdytty toimenpiteisiin vastaavien tapauksien estämiseksi.

– Konkreettisena toimenpiteenä vihkot kiellettiin. Yksiköissä ollaan korostettu meillä olevien ohjeiden noudattamista. Puolustusvoimien säännöstö kieltää tällaisen käyttäytymisen yksiselitteisesti.

Vihkoja on ollut aiemmin liikkeellä myös muissa yksiköissä, mutta kiellon jälkeen niitä ei ole havaittu.

– Jokainen ilmenevä tapaus esitutkitaan. Mahdollinen rangaistus katsotaan sen jälkeen tapauskohtaisesti, Pesonen kommentoi.11 varusmiehen epäillään nöyryyttäneen naispuolisia tovereitaan

Varusmiesten epäillään nöyryyttäneen naispuolisia tovereitaan Kainuun prikaatissa noin vuosi sitten. Yksitoista jo kotiutunutta viestikomppanian alikersanttia kirjoitti halventavia ja alatyylisiä ilmaisuja naisalikersanteista.

Vihko luovutettiin naisille hieman ennen heidän kotiutumistaan viime heinäkuussa.

Kahdeksan naista oli listattu vihkoon aakkosjärjestyksessä. Osaa naisista kehotettiin tekstissä tappamaan itsensä.

Ronskiksi pilaksi tarkoitettu vihkonen oli naisille liikaa ja he ilmoittivat asiasta poliisille.

Yhtätoista alikersanttia syytetään Kajaanin käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta, palvelusrikoksesta ja sotilaan sopimattomasta käytöksestä.

Syyttäjä päätti lykätä jutun päätöstä annettavaksi 10. kesäkuuta.

Miehet myönsivät oikeudessa keskiviikkona vihkon olemassaolon mutta kertoivat kirjoittaneensa siihen palveluksen ulkopuolella. Vihkoa oli työstetty puolen vuoden ajan ennen sen luovuttamista. Naiset eivät kirjoittaneet vihkossa miehistä.

Käräjäoikeus käsittelee juttua parhaillaan ja antanee tuomion iltapäivän kuluessa.

”Asiallinen kirjallinen arviointi on osa nykyaikaista johtajakoulutusta eikä sen pitäisi ruokkia typeryyteen”, sanoo Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Sakari Honkamaa.

Honkamaan mukaan tovereita myönteisellä tavalla luonnehtivia vihkosia annetaan muun muassa rippikoululeireillä.

Varusmiesjohtajien arvioinnissa kielletään menemästä henkilökohtaisuuksiin.

”Epäasiallinen kirjoittelu on lapsellista ja kielii alikersanttien huonosta itsetunnosta”, Honkamaa lisää.

Keskustelua aiheesta


Voi kyynel.
Hra. Alik. | 27.5.2009 12:01

Jokaisessa alokastuvassa on ns. "sikavihko" johon voi avautua varusmiesjohtajista. Myös minusta. Jos vastaava vihko on tehty myös kasarmin neidoista niin kyse ei ole sen vakavammasta kuin huulen heitosta.

Ihanaa, että aivan kaikesta mahdollisesta tehdään syrjivää toimintaa ja asia viedään oikeusistuimeen.
Joka leikkiin ryhtyy
se leikin kestäköön | 27.5.2009 12:07

En panisi vapaaehtoisesti asepalvelukseen meneviä naisia samaan paikkaan missä palvelee miehiä puolen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen uhalla. Ainakaan silloin ei ole varaa kohdella vapaaehtoisia paremmin kuin pakotettuja.
Naiset...
gilgamesh | 27.5.2009 12:36

Jos nainen ei kestä hurttia huumoria, jopa henkilökohtaisuuksiin menoa ja haukkumista, kuinka hän muka kestäisi sotatilanteen? Armeijaan vapaaehtoisesti menemällä hän on sitoutunut tarpeen vaatiessa lähtemään sotaan, tappamaan ja näkemään kavereidensa tulevan tapetuiksi, mahdollisesti jopa kuolemaan itse. Kuinka prinsessa joka ei kestä sitä, että hänelle sanotaan anonyymissa kirjoituksessa että hänellä on "läski per*e" voisi kestää sen että kaverin suolet räjähtävät hänen syliinsä?


Niinpä
joo | 27.5.2009 12:58

Temppu on siinä, että jotta naiset voivat olla niin herkkiä ja tunteellisia kuin ovat, täytyy tunteiden olla esitettyjä. Ei ole mitään väliä, loukkasiko kirjoitus oikeasti kovin paljon, tai oliko sillä mitään reaalista vaikutusta. Kunhan voivat antaa "samalla" mitalla takaisin, mutta ottamatta mitään riskiä. Oikeussalissahan on mukava ja lämmin, eikä itse tarvitse pelätä joutuvansa tuomituksi. Lisäksi voi tuntea sosiaalista ylemmyyttä. Eli juuri sellainen tilanne, josta nainen tykkää. Toistan vielä: sillä ei ole mitään tekemistä asian todellisen luonteen kanssa.


Voi hellanlettas...
Jussi | 27.5.2009 12:49

On tainneet tyttöset mennä väärään paikkaan pätemään. Intissä toimitaan joukossa ja yhteishengessä ja jos ei sovellu porukkaan niin näin siinä varmaan käy. Naurettavaa vouhotusta femakkopiireiltä, pysykää siellä hellan ääressä ja jättäkää miesten hommat miehille. Ainoa oikea ratkaisu näiltä tyttösiltä olisi ollut antaa samalla mitalla takaisin. Nyt he eivät koskaan tule kuulumaan armeijan käyneitten porukkaan.


Alokasaikana yksi viikonloppuloma 80-luku
Realisti | 27.5.2009 13:19

Jos tällaisia asioita ei kestä armeijassa niin eikö ole väärässä paikassa? Armeijassa ihmistä pitäisi karaista ja löytää hänen heikkoutensa, joita hän opettelisi vahvistamaan, ja hiukan koetella niin fyysisesti kuin henkisesti, jotta hän oppisi kestämään ja jaksamaan. Tällä koettelulla pyrittiin myös saamaan ne ihmiset pois armeijasta jotka eivät sitä kestäneet, koska en itse ainakaan haluaisi sellaista kaverikseni suojaamaan selustaa rintamalla. Todennäköisesti tämä kaveri ampuisi minua selkään tai tulisi itku ja lähtisi karkuun. Sodissa normaalia on ollut myös ampua karkuri, eikö tätä tulisi välttää karaisemalla varusmiehet jo koulutusvaiheessa? Vai onko tämä nykyään vain jokin päivähoitopaikka äidin pikku kullannupuille, koska ei me enää koskaan sotaan jouduta???


Vihko oli minunkin aikanani
ex-kaipr | 27.5.2009 13:29

Kajaanissa viestissä -01 oli myös vihko käytössä. En muista enää, kiersikö tuvasta tupaan vai oliko jokaisella omansa. Sinne sai haukkua omat alikessunsa ja avautua kunnolla. Ei siitä kukaan loukkaantunut, kun kaikki saivat osansa vuorollaan... Naisena en koskaan vetänyt herneitä nokkaan poikien touhusta, ei ollut aihetta.Uutiskynnys
riista | 27.5.2009 13:30

Taas HS uutiskynnys näyttää kyntensä.

On metrossa tönäistyä tummaihoista tyttöä ja nyt tämä.

Hävetkää ammattilaiset ja kirjoittakaa oikeista uutisista.

Hävetkää myös naiset jotka tämän asian olette oikeuteen vieneet.


Säälittävä valittamista
Kersantti itsekkin | 27.5.2009 13:59

Lauseessa "tapa ittes läski hu**a" täyttyy kaikki tunnusmerkit uutisjutun kuvaukseen sisällöstä. Hui kamala! Samaa juttua on ns sikavihkoissa lukenut myös miesjohtajien osalla aina. Itsekin olen kyseistä palautetta saanut ja se lähinnä nauratti (ja naurattaa edelleen).

Sika/lorttovihkon luovuttaminen alijohtajille on koko vihkon tarkoitus (eikä siis "ilkeää"). Itse johtajana halusin kuulla (niinkuin jokaisen sotilasjohtajan tulisi) myös sitä palautetta jota ei uskallettu antaa kasvotusten. Nyt vanhasta käytännöstä sitten nousee kohu kun palautteen saajina on ollut naisia (joilla on ollut ikuiseksi häpeäkseen pokkaa viedä asia jopa esitutkintaan). Kuinka moni nyt sitten haluaa lähteä rintamalle sotimaan tälläisen johtajan alaisuudessa? Jos itku tulee parista rumasta sanasta niin miten käy sodassa? Säälittävää.

Ilta-Sanomien keskustelusta:

Eipä tuollainen käytös ole mistään kotoisin, mutta en kyllä yhtään ihmettelekään sitä. Väkisin siellä pojat turhautuvat, kun joukossa on selkeästi huonompikuntoisia naisia.

Oman kokemukseni mukaan, naisia sai armeijassakin olla aina odottamassa, aina auttamassa ja aina kärsimässä heidän ainaista marmatusta... Ei ihme että joillakin kilahtaa.

Miten pääesikunta muuten perustelee naisten alhaisemmat kuntotestirajat? Onko naisten sota vähemmän rankkaa, vähemmän julmaa? :D

Olis järkiteon aika ja lopettaa tuo tasa-arvopelleily ja pitää armeija armeijana. Laitoksena joka on sotaa varten, ei ihmisten miellyttämistä varten.
Niinpä.

Herää kysymys, onko armeijaan menevä tyttö ensisijaisesti sotilas vai ensisijaisesti tyttö.

Jos hän on ensisijaisesti joku herkkä nuori teinityttö, hänen ei pitäisi mennä armeijaan.

Tyttöjen ei pitäisi olla armeijassa itkemässä, että pojat puhuvat rivoja juttuja.

Joku paha poika voi joskus jopa sanoa jotain tyttöä läskiksi tai rumaksi. Hui olkoon!

Mitä Suomen armeija tekee tuollaisilla itkevillä pikkutytöillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti