Viime päivinä tv-uutisissa ja sanomalehdissä on raportoitu tutkimuksesta, jonka mukaan lasten huostaanottaminen teini-iässä johtaa heidän syrjäytymiseensä aikuisiällä:
Huostaanotetuista lapsista suurimmassa syrjäytymisvaarassa ovat teini-iässä kodin ulkopuolelle sijoitetut pojat, jotka ovat olleet laitoshoidossa tai monessa sijoituspaikassa. Heistä yli kolme neljäsosaa oli vielä nuorina aikuisina vailla peruskoulun jälkeistä koulutusta.
"Tätä ei kuitenkaan pidä tulkita niin, että sijoituspaikat olisivat huonoja. Vielä ei tiedetä, miksi "kouluallergia" näillä pojilla tulee tuolloin (sijoitusaikana) ajankohtaiseksi", totesi erikoistutkija Ulla Hämäläinen Kelan tutkimusosastolta.
Tieto tulee ilmi Kelan ja opetusministeriön maanantaina julkistamasta kirjasta nimeltä Perhepiirissä.
Teini-iässä laitoshoitoon sijoitetuista pojista oli 23–24-vuotiaana neljäsosa joko työttömänä tai eläkkeellä.
Tässä sotketaan korrelaatio ja kausalitetti.
Huostaanotot eivät ole ongelmien syy vaan seuraus, pölvästit!
Teini-iässä laitoshoitoon sijoitetut ihmiset ovat lähtökohtaisesti ongelmanuoria. Olisi täysin epärealistista odottaa, että ongelmanuorten kouluttautuminen ja työllistyminen aikuisena olisi yhtä hyvää kuin ikäluokalla keskimäärin.
Näin ollen on turha luulla, että lasten ja nuorten huostaanotto ja laitoshoito aiheuttaisivat myöhemmän elämän syrjäytymisongelmia. Todennäköisemmin sosioekonominen syrjäytyminen aikuisiällä johtuu samoista syistä, jotka ovat olleet aiheena teini-iköisen nuoren huostaanottoon ja laitostumiseen: vanhempien ja/tai nuoren itsensä alkoholismista, huumeidenkäytöstä, mielenterveysongelmista jne.
Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta valitettavasti tätä selvää asiaa ei mainittu tätä "tutkimusta" koskevassa uutisoinnissa. Työskenteleekö Suomessa journalisteina pelkkiä idiootteja, kun tällainen pointti ei juolahda mieleen yhdellekään toimittajalle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti