torstai 26. elokuuta 2010

Vammaisia ei saa sanoa vajaakuntoisiksi


HS:

Asiantuntijat luopuisivat vammaisia leimaavan sanan käytöstä

26.8.2010 17:32Vajaakuntoinen-sanasta halutaan päästä eroon, kun puhutaan vammaisista ihmisistä.

Torstaina julkistetussa vammaispoliittisessa ohjelmassa ehdotetaan koko sanan käytöstä luopumista, sillä se on leimaava eikä kuvaa nykyistä käsitystä vammaisten ihmisten työkykyisyydestä.

Vammaispoliittinen ohjelma sisältää yhteensä 122 ehdotusta, joilla on tarkoitus lisätä osallisuutta, torjua köyhyyttä ja lisätä yhteiskunnan esteettömyyttä. Konkreettisia parannuksia ovat muun muassa äänestyspaikkojen esteettömyyden varmistaminen ja 112-tekstiviestipalvelu.

Ohjelmaan sisältyy myös useita lainsäädännön muutosehdotuksia. Ne koskevat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden itsemääräämisoikeutta.Ilmeisesti tästä eteenpäin esimerkiksi sairaalassa olevia ihmisiä ei saa sanoa sairaiksi eikä haudassa olevia ihmisiä kuolleiksi.

Kirjoitin joskus aiemminkin tästä perverssistä ilmiöstä, että vammaisia ei saisi sanoa vammaisiksi.


1 kommentti:

  1. Kehitysvammaisista: Jos vanhemmat panostavat liikaa kehitysvammaiseen lapseen, perheen muut lapset voivat jäädä liian vähälle huomiolle ja jopa melkein heitteille. Itse asiassa resurssit kohdistuvat perheessä epärationaalisella tavalla, siis täysin tuotto-odotusten yms. vastaisesti, aina kun siellä on vammainen lapsi. Vanhempien resurssit eivät riitä terveistä lapsista huolehtimiseen. Kaikki aika ja huolenpito kohdistuu vammaiseen. Vaikeasti kehitysvammaisesta lapsesta ei kuitenkaan tule mitään. Investointi menee hukkaan ja sen hintana (vaihtoehtoiskustannuksena) on terveen lapsen kokema syrjintä ja heitteillejättö.

    Tämän vuoksi yhteiskunnan riittävä tuki kehitysvammaisille ja heidän perheilleen on tärkeää. Kyse on viime kädessä myös terveiden lasten kehityksen edellytysten turvaamisesta. Kun "hukkainvestoinnin" tekeekin valtio, sen vaihtoehtoiskustannukset eivät aiheuta kenellekään samanlaista mikrotason onnettomuutta. Plussana on sekin, että vammainen saa elää ihmisarvoista elämää. Monet kehitysvammaiset ovat onnellisia ja iloisia ihmisiä. Myös kuvan poika näyttää sellaiselta.

    Mutta asioista pitäisi tietysti voida puhua niiden oikeilla nimillä. Vammaiset ovat vammaisia.

    VastaaPoista