sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Päivi Lipponen on luku- ja kirjoitustaidoton idiootti


Päivi Lipponen:

Arvio: Suljettu maa on parhaita kirjoja Pohjois-Koreasta


Barbara Demick: Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa

 
Olen lukenut kymmeniä Pohjois-Korean totalitarismista ja ihmiskohtaloista kertovia teoksia. ”Suljettu maa” on kiistatta yksi parhaimmista. Se antaa historiallista syvyyttä maan kehitykseen ja pitkän linjan kuvauksen monista ihmiskohtaloista. Selitys on varmaan se, että Barbara Demick on taustaltaan toimittaja ja omannut kärsivällisyyttä aineiston keräämisessä.

Pohjois-Korea oli 60-luvulla mallimaa, talousihme ja omasi Aasian korkeimman lukutaidon. Joka kylässä olivat sähköt ja taloissa tiilikatot. Neuvostoliiton romahdus ja Kiinan talouden muutos romahduttivat Pohjois-Korean talouden. Varustelukilpa USA:n kanssa ja nälänhätä kurittivat kansaa.

Kim Il-sung ja Kim Jong-il kehittivät Juche -opin ja henkilökultin. Heidän lämpimät ohjeet edistivät kaikkea, aina vuohienkasvatusta ja maitotuotteiden vuosittaisen määrän kasvua myöten. Kun Kim Il-sung kuoli, surunilmauksista tuli kilpailu ja isänmaallinen velvollisuus. TV:ssä näytettiin tuntikausia kuvaa surevista ihmisistä. Naiset eivät saaneet ehostaa itseään suruaikana. Viihde kiellettiin. 3 200 obeliskia pystytettiin ikuisen elämän torneiksi muistuttamaan johtajan olevan edelleen, kuoltuaankin, maan presidentti. Uskonto liitettiin siis osaksi henkilökulttia.

Aina on yhtä kiinnostavaa lukea kuinka sankat joukot voidaan aivopestä. Pohjois-Koreassa ihmisten ideologinen aivopesu mitä erikoisemmissa muodoissa aloitetaan lastentarhasta, jatkuu koulussa, rytmittää arkea ja työpaikoilla koulutus jatkuu jokaisen työpäivän jälkeen. Eikö älykäs ihminen kuitenkin kyseenalaista asioita?

Kirja kertoo systeemistä loikanneiden tarinat, mikä sai mallikansalaisen epäilemään? Amerikkalaiset kynsisakset – jos USA kykeni rakentamaan niin hyvän leikkurin, entäpä heidän aseensa. Sketsi, jossa eteläkorealaiset naiset kinastelivat vapaasta parkkipaikasta - Pohjois-Koreassa ei ollut edes autoja. Kim Jong-Il:in äänen kuuleminen - hänhän oli ihminen. Propaganda kuva, jossa alistettu eteläkorealainen työläinen oli lakkovahtina - miehellä oli taskussa kuulakärkikynä ja päällä vetoketjullinen talvitakki. Sellaisia luksustavaroita oli vain eliitillä.

Kaksi miljoonaa ihmistä kuoli maan itseaiheuttamassa nälänhädässä. Loikattuaan lääkäri Kim järkyttyi, kun hän huomasi Kiinassa koirienkin syövän paremmin kuin Pohjois-Koreassa ihmiset.
 
 
 
 
 

 
 

"Pohjois-Korea oli 60-luvulla mallimaa, talousihme ja omasi Aasian korkeimman lukutaidon."

Täyttä paskaa.


 

"Joka kylässä olivat sähköt ja taloissa tiilikatot."

Huonoa suomea.

"Varustelukilpa USA:n kanssa ja nälänhätä kurittivat kansaa."

Huonoa suomea. Nälänhätä ei "kurita" ketään. Kansa KÄRSII nälästä.

 

"Kim Il-sung ja Kim Jong-il kehittivät Juche -opin"

Sen pitäisi olla pienellä alkukirjaimella, ilman välilyöntiä.

 


"Heidän lämpimät ohjeet"

Possessiivisuffiksi puuttuu.

 

"edistivät kaikkea"

Miten niin edistivät?

 

"aivopesu mitä erikoisemmissa muodoissa"

erikoisimmissa
 

 

"Kirja kertoo systeemistä loikanneiden tarinat, mikä sai mallikansalaisen epäilemään?"

Välimerkit väärin.

 

 

"Propaganda kuva"


yhdyssana

 

"Kaksi miljoonaa ihmistä kuoli maan itseaiheuttamassa nälänhädässä."

Kenen aiheuttamassa? Väärä persoonamuoto.

 


"kun hän huomasi Kiinassa koirienkin syövän paremmin kuin Pohjois-Koreassa ihmiset."

Virheellinen lauseenvastike.

 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti