tiistai 2. maaliskuuta 2010

Hippihörhöistä

HS:

Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon kommentti parin viikon takaiseen kasvisruokakeskusteluun oli kerrankin järjellä ymmärrettävissä. Helsingin Sanomien mukaan Halla-aho epäili, että kasvisruokapäivässä on kyse siitä, että tietty klikki yrittää pakkosyöttää sen avulla ideologiaansa.

Tietyllä klikillä Halla-aho tarkoitti urbaaneja nykyhippejä, jotka ovat omineet ideakseen sen, että välillä on kivaa syödä pinaattilettuja.

Vaikka ajatus ideologian pakkosyötöstä tässä yhteydessä on hölmö, se on aivan looginen. Yhteiskunnan pitää ohjata ihmisiä syömään järkevää ravintoa ihan samalla tavalla kuin se yrittää hillitä tupakanpolttoa, heroiininkäyttöä ja autoilua kännissä.

Ongelma on siinä, että urbaanit nykyhipit ovat kahmineet ajettavikseen kaikki hyvät asiat, kuten kasvissyönnin, ympäristön- ja eläintensuojelun sekä moniarvoisen ja vastuullisen Suomen rakentamisen. Jos kannatat mitään edellä mainituista, sinut leimataan cityhipiksi.

Ongelma se on siksi, että kaupunkilaiset elintasohipit ovat ärsyttäviä. He ovat itselleen etuja kahmivia luomukermapeffoja, jotka meikkaavat kulutustottumuksensa ympäristöteoiksi, mutta lipeävät niistä aina, kun yksilöllinen hipintahto niin vaatii.

He ovat hyväpalkkaisia, ratikkayhteyksien varrella asuvia pamflettiälykköjä, jotka tietävät paremmin, millaisia kurkkuja sinun pitäisi ostaa. He pukeutuvat kirpputorivaatteisiin vain sen vuoksi, että retrovaatteet ovat muodissa, mutta mainitsevat syyksi kierrättämisen.

He ovat istuneet vuosia baareissa harjoittelemassa retoriikkaansa, joten kun kuulostaa siltä, että he ovat huolissaan yhteiskunnan heikoista, he todellisuudessa ajavat oman kaveripiirinsä asioita.

He pitävät itseään hyvinä veronmaksajina, joten he osaavat vaatia itselleen etuja, kuten yksilöllistä palvelua synnytyksessä valaanlaulun tahtiin, kierrätetystä lähipahvista valmistettuja kahvimukeja ja enemmän runonlausuntaa terveyskeskuksen auloihin. Ja kaikki tietysti valtion piikkiin.

Ja mikä tärkeintä, heistä lähtee aivan helvetin kova ääni. Kun he antavat toimittajakaverilleen Eat&Joy Maatilatorin edessä lausuntoa siitä, kuinka jokaisen vastuullisen vanhemman pitäisi antaa lapselleen välipalaksi kuivattuja luomuomenalastuja, 6,90 €/80 g, ei tavallinen S-marketissa kävijä voi tehdä muuta kuin vaihtaa puistatuksen vallassa tv-kanavaa.

Elintasohippien ”ideologian” isoin kompastuskivi on se, että sen ei ole tarkoitus muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Sen tarkoitus on osoittaa, kuinka minä olen parempi ihminen kuin muut, ja kuinka minä kuulun yhteiskunnan eliittiin tyhmien massojen yläpuolelle.

Kun mikä tahansa asia yhdistetään – vaikka väärinkin perustein – tällaisen joukon ajamaksi, ei ole ihme, että muutkin kuin perussuomalaiset saavat siitä raivoihottuman.


Jaa että lihansyönti huumeidenkäyttöä?
Tuomas | 2.3.2010 10:37

Yksittäiseen kohtaan muuten hyvässä kolumnissa tarttuen. Kannattaisitko läskiveroakin koska ylipainoa vastaan pitää taistella kuten huumeiden käyttöä vastaan? Entä rumiin vaatteisiin pukeutumista? Tuossa kohdin liimaat itsesi vähintäänkin lujasti ideologian sokaisemaksi ja parjaamiisi hippeihin kuuluvaksi. Onko tässä vain arvomaailmassasi peri-inhimillinen ristiriita vai onko koko teksti vain savuverhoa jolla ohjata huomio pois itse asiasta yhden (kritiikin minunkin mielestäni kyllä hyvin ansaitsevan) ihmisryhmän niskaan?

Terveelliset elämäntavat ovat toki ihan kiva asia mutta on paljon pahempaa kuin hölmöä alkaa lokeroimaan epäterveellisiä ruokailutottumuksia yhteiskunnan vihollisiksi huumeiden rinnalle. Siinä avataan sellainen Ainoan Oikean Toiminnan suo ettei loppua ihan heti näy.


Tiedostavuudesta
Naama | 2.3.2010 10:38

Provoava kolumni, mutta sisältää jonkinlaisen totuuden siemenen. Monet ystävistäni ovat tällaisia 'tiedostavampia' nuoria. Pyrkivät syömään usein kasvisruokaa, boikotoivat tiettyjä ylikansallisia tuotteita... Paljon hienoja yksilötason ratkaisuja.

Kummasti kuitenkin näiltäkin valinnoilta, sekä eritoten muiden vastaavien valintojen arvostelusta katoaa pohja, kun kohta mennäänkin vetämään ylikansallinen rööki. Paljonkos se tupakkateollisuus tuhosi sademetsää? Entä riistää ihmisiä kolmannessa maailmassa?


Jaa-a
Proppis | 2.3.2010 10:54

Yhteiskunnan pitää ohjata ihmisiä syömään järkevää ravintoa ihan samalla tavalla kuin se yrittää hillitä tupakanpolttoa, heroiininkäyttöä ja autoilua kännissä.

Eipä tuossa muuta ongelmaa, kuin että kasvisravinto ei välttämättä ole yhtään sen järkevämpää kuin sekaravinto. Joku pinaattilettu tai juustolla gratinoitu kukkakaali on taatusti epäterveellisempää kuin vähärasvainen broileri tai kala - tai jopa sisäfilepihvi.

Ongelma piilee siis siinä, että ns. cityvihreät luulevat tietävänsä paremmin ja opastavansa kansaa, mutta tosiasiassa puhuvat (ja syövät, ehe ehe) puuta heinää. Ja sitten joku HS:n citysinkut-osasto vielä komppaa heitä.

1 kommentti:

  1. Ei kukaan kasvisruokaa terveellisyyden vuoksi viikoittaiseksi ruoaksi aja.

    Tarkoituksena on pelastaa maailmaa, mutta ei ihmisten terveyden kautta.

    Mitä terveempiä ihmiset ovat olleet, sitä paskemmin muulla maailmalla on mennyt.

    VastaaPoista