torstai 6. toukokuuta 2010

Hei läskit, laihduttakaa, jos ette halua kuolla sydänkohtaukseen

Sini Terävä:

Juhlistin tänään vietettävää Älä laihduta -päivää syömällä ison pallon suklaajäätelöä. Nyt se oli helppoa. Aina ei ole ollut. Olin vuosia tilanteessa, jossa toisinaan söin hyvällä omallatunnolla mutta toisinaan iski kova syyllisyys ja itseinho. Syömisestä. Vähän liian monesta suklaapalasta tai väliinjääneestä jumpasta. Yhdestä kertyneestä kilosta.

En ole koskaan laihduttanut. Niin terve olen aina saanut olla, että olen tajunnut, että se olisi omalla kohdallani aika vihoviimeinen temppu. Kaikki eivät ole yhtä onnellisia. Syömishäiriö on sairaus. Syömishäiriössä ei ole mitään hienoa. Ei ole hienoa laihduttaa. Ei ole hienoa, kun elämä pyörii syömisen tai syömättä jättämisen ympärillä. Ei ole hienoa tuntea itsensä arvottomaksi.

Älä laihduta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä sinun ei sitä terveytesi vuoksi tarvitse tehdä. Ja julkisen paineen vuoksi laihduttaminen - se se vasta turhaa onkin.


Kyllä lihavien ihmisten pitäisi laihduttaa. Anoreksian vastustamisesta ei mitenkään voida vetää sitä johtopäätöstä, että ylipainoiset ihmiset eivät saisi laihduttaa normaalipainoisiksi.

Itse olen aina ollut normaalipainoinen enkä ole koskaan laihduttanut. Silti suosittelen laihduttamista kaikille ylipainoisille tuttavilleni. Ylipaino on merkittävä terveysriski. Ylipaino aiheuttaa mm. diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja ja sitä kautta ennenaikaista kuolleisuutta.

Anoreksian vastustamisen ei pitäisi johtaa siihen, että vastustetaan lihavien ihmisten laihduttamista normaalipainoisiksi.

On typerää poliittista korrektiutta, että lihavia ihmisiä ei saisi kehottaa laihduttamaan. Se on samanlaista sairauden ihailua kuin esim. kuurouden eli kuulovammaisuuden pitäminen "ihan yhtä hyvänä" kuin normaalin kuuloaistin omaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti