maanantai 18. tammikuuta 2010

Ateismi ei ole uskonto

Uskonnot ovat irrationaalisia uskomusjärjestelmiä. Uskonnoissa uskotaan asioihin, joita ei edes kuvitella voitavan perustella rationaalisesti.

Ateisti ei usko jumalolentoihin, koska niiden olemassaololle ei ole mitään perusteluita. Ateisti on siis uskonnoton, koska ateisti ei usko mihinkään perusteettomaan. Uskonnon tunnusmerkki on nimenomaan perusteeton usko.

Uskovaiset yrittävät kääntää tämän asian päälaelleen väittämällä, että ateistit uskovat jumalien olemattomuuteen uskonnollisesti. Tämä on kuitenkin täysin virheellinen ja epärehellinen väittämä. Ateisti rupeaisi uskomaan jumaliin, jos niistä olisi jotain todisteita. Ateisti on ateisti vain siksi, että minkään jumalhahmon olemassaoloa ei ole koskaan todistettu millään tavalla.

Ateistit eivät ole ei-jumala-istejä eli jumalien olemassaolemattomuuteen uskovia, vaan ei-uskovaisia eli jumalien olemassaoloon uskomattomia. Tässä on merkittävä ero.

Uskonnoton ihminen ei usko jumalhahmoihin, koska yhdenkään jumalan olemassaoloa ei ole koskaan todistettu millään tavalla.

Niinpä uskonnoton ihminen on ateisti. Termi ateisti on kuitenkin useimpien uskonnottomien ihmisten kannalta varsin triviaali. Uskonnottomuuden ydin ei ole se, että ei uskota jumaliksi kutsuttujen hahmojen olemassaoloon. Uskonnottomuuden perusperiaate on se, että ei uskota mihinkään perusteettomaan, irrationaaliseen väitteeseen. Tarinat jumalista ovat vain yksittäistapauksia näiden perusteettomien väitteiden joukossa.

Uskonnoton ihminen ei usko mihinkään sellaiseen väitteeseen, jota ei voida perustella empiirisesti eikä teoreettisesti. Niinpä uskonnoton ihminen ei usko jumalhahmoihin, menninkäisiin, peikkoihin, haltioihin, tonttuihin, joulupukkeihin, yksisarvisiin, klingoneihin jne.

Uskonnoton ihminen ei määrittele olevansa ensisijaisesti ateisti eli ei-jumala-isti, aivan kuten uskonnoton ihminen ei myöskään sano erikseen olevansa ei-joulupukki-isti, ei-horoskooppi-isti, ei-spiritismi-isti, ei-keijukais-isti, ei-yksisarvis-isti jne.

Minä en usko mihinkään uskontoon. Uskon vain tosiasioihin.

En ole ensisijaisesti ateisti eli ei-jumala-isti, vaan olen ensisijaisesti rationalisti. Maailmankuvani perustuu rationaaliseen ajatteluun ja objektiivisiin tosiasioihin. Siksi en usko mihinkään uskontoon. Kaikki uskonnot ovat määritelmällisesti irrationaalisia.


2 kommenttia:

 1. Ateismi nimenomaan ON uskonto; siinä USKOTAAN sokeasti jumalattomuuteen. Jumalattomuus on siis tuo epärationaalinen uskon ja palvonnan kohde - hyvänä kakkosena tulee maapallon koko historiansa aikana virheitä ja erehdyksiä tehnyt ns. 'tiede'.

  On muuten muitakin näkökohtia, kuin se, joiden mukaan pelkkä kylmä rationaalisuus ratkaisee kaiken, tietää kaiken, osaa kaiken ja ymmärtää elämän salaisuudet.

  Mutta niitä lienee teikäläiselle turha selventää..

  Sen verran vaan totean, että ateismista puuttuu täysin viisaus, sydämellä ymmärtäminen, henkinen ymmärrys, sekä yleensäkin kaiken korkeamman tajuaminen tai edes tunnustaminen olemassaolon kirjoon kuuluvaksi. Ateismi on siis alhaisten apinoiden oljenkorsi, jonka avulla he koettavat perustella alhaisuutensa ja epäpätevät, viisauspuutteiset, kylmän rationaaliset johtopäätöksensä, joista puuttuu kaikki viisaus, ja jossa ollaan täysin sokeita tietyille elämän aspekteille, vaikka nämä aspektit tuijottaisivat heitä suoraan silmiin.

  Tällaista pimeyden palvomista en kutsuisi suureksi viisaudeksi enkä edes rationaaliseksi muuta kuin oman, pimeän pikku psyyken suojaamisreaktion nimissä korkeintaan.

  On jotenkun surkuhupaisaa nähdä ihmisten palvovan järkeä niin, että unohtavat viisauden - ja katsoa, kun ihminen koettaa sanamagialla ja 'rationalismin' ylijumalalle semantiikkaa ja selittelyjä uhraamalla selittää pimeyden valoksi, typeryyden viisaudeksi ja tyhmyyden suureksi järjen valoksi, joka riittää valaisemaan kaikkeutta.

  Ihan samoin kuin 640k muistia riittää kaikkien tietokoneohjelmien ja pelien tarpeisiin.

  Epäilemättä samalla logiikalla ja samanlaisin selityksin onnistuisit kuulostamaan erittäin professionaaliselta ja kaunopuheiselta selittäessäsi tuon rajoituksen jollakin tavalla rajattomuudeksi ja suunnattomaksi ylevyydeksi ja todeksi.

  - Vortac

  VastaaPoista
 2. -En ole koskaan käyttänyt huumeita.
  -Haa, olet siis eräänlainen nisti.
  -Miten voin olla koukussa ei-mihinkään?
  -Olet koukussa huumettomuuteen samalla tavoin kuin huumeidenkäyttäjät aineisiinsa.
  -(Mykistynyt hiljaisuus.)

  VastaaPoista